Over TOM
Klaar voor de maatschappij van de toekomst
TOM is een integrale aanpak voor verandering en vernieuwing: het geeft invulling aan eigentijds onderwijs. Met meer individuele aandacht voor leerlingen en een gemotiveerd en inspirerend onderwijsteam.
TOM is een onderwijs vernieuwende manier van werken waarbij de rol van de leerling en van de leerkracht anders is dan in het reguliere onderwijs. TOM wil deel uitmaken van de tijd waarin wij, dus ook de kinderen leven. Het haakt in op eigentijdse ontwikkelingen, waarbij leerlingen meer verantwoordelijkheden over het eigen leerproces krijgen.
TOM speelt zich niet meer af binnen de muren van een klaslokaal. De leerkracht wordt meer begeleider en coach in kern- of basisgroepen. In wisselende leergroepen wordt het onderwijs afgestemd op de leerbehoeften van de kinderen.” Mijn” klas maakt plaats voor “onze” kinderen en de verantwoordelijkheid voor deze kinderen wordt gedeeld. Het team als team voor iedereen daar gaat het om. Het management moet deze complexe veranderingsprocessen begeleiden en coachen. Het moet uitstralen dat het met elan de visie van TOM onderwijs draagt en er voldoende kaders voor creëren.
TOM reikt bouwstenen aan hoe daar te komen. Door bijvoorbeeld: leren in basisgroepen, lesgeven in multidisciplinaire teams en werken op verschillende leer- en werkplekken in de school.
Kortom, TOM is het wat en hoe ineen. Het geeft richting aan ondersteuning voor eigentijds onderwijs. Waarbij iedere school zelf de regisseur is van zijn eigen gewenste ontwikkeling.
Waarom TOM?
TOM is een kind van zijn tijd. Het speelt in op een actuele ontwikkelingen:
- Netwerksamenleving: mensen veranderen regelmatig van baan, kennis veroudert snel en er heerst een zapcultuur. Dit stelt andere eisen aan mensen en dus ook aan onderwijs.
- Lerarentekort: de laatste jaren is er een tekort aan HBO-geschoolde mensen. Hierdoor komt ander personeel de school binnen zoals zij-instromers, herintreders, onderwijs- en klassenassistenten.
- Ondernemend en ontdekkend leren: in deze visie krijgen leerlingen meer verantwoordelijkheid over hun eigen leerproces. Onderwijs beweegt van aanbod- naar vraagsturing.
- Recht doen aan verschillen: er is een tendens veel meer kinderen, met mogelijke beperkingen en verschillende behoeften, een plek te geven in het reguliere onderwijs. TOM geeft scholen handvatten voor het organiseren van passend onderwijs.